Lokalno.pl wiadomości i aktualności z Twojej okolicy

Jarosław Ługowski Pszczelarzem Roku 2025 – wyniki XI edycji konkursu

Jarosław Ługowski otrzymał tytuł Pszczelarza Roku 2025 oraz Grand Prix w XI edycji konkursu za prowadzenie wzorowej pasieki wędrownej i promocję dobrych praktyk pszczelarskich. Wyróżnienia przyznano także innym pszczelarzom za jakość miodów.

Jarosław Ługowski Pszczelarzem Roku 2025 – wyniki XI edycji konkursu

Laureat Grand Prix – Jarosław Ługowski

Podczas gali finałowej XI edycji konkursu Pszczelarz Roku 2025, która odbyła się 16 października w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, główną nagrodę zdobył Jarosław Ługowski. Został zgłoszony przez Rejonowe Koło Pszczelarzy w Aleksandrowie Łódzkim. Prowadzi od 18 lat pasiekę wędrowną liczącą 80 rodzin pszczelich i promuje nowoczesne oraz odpowiedzialne zarządzanie pasieką.

Wzór pszczelarstwa towarowego

Pasieka Jarosława Ługowskiego stanowi przykład dla środowiska pszczelarskiego w Polsce. Laureat konkursu jest aktywny społecznie, dzieli się wiedzą i promuje ochronę pszczół oraz wysoką jakość produktów pszczelich. Jego działalność inspiruje zarówno doświadczonych pszczelarzy, jak i początkujących adeptów tej branży.

Inne wyróżnienia i kategorie

Kapituła konkursowa przyznała wyróżnienia za szczególne osiągnięcia w różnych kategoriach. Oprócz pszczelarstwa towarowego, wydzielona została także kategoria pszczelarz współpracujący z rolnikiem. Podczas wydarzenia doceniono między innymi najlepsze rodzaje miodów, takie jak miód wierzbowy, nektarowo-spadziowy, gryczany oraz wielokwiatowy.

Cel i znaczenie konkursu

Konkurs Pszczelarz Roku ma na celu wyróżnienie pasjonatów, którzy poprzez swoją pracę i zaangażowanie wpływają na rozwój polskiego pszczelarstwa. Ważnym aspektem wydarzenia jest promowanie wartości takich jak dbanie o pszczoły, stosowanie najlepszych praktyk gospodarki pasiecznej oraz podnoszenie jakości produktów pszczelich.

„Działalność Jarosława Ługowskiego może być inspiracją zarówno dla doświadczonych pszczelarzy, jak i początkujących adeptów tej dziedziny.”

Źródło: farmer.pl